צו קיום צוואה וצו ירושה: מורה נבוכים

צו קיום צוואה וצו ירושה: מורה נבוכים

מה ההבדל בין צו קיום צוואה לצו ירושה וכיצד ניתן לקבל כל אחד מהם?

 
כאשר אדם נפטר, קרוביו אשר מצויים באבל, נאלצים להתמודד גם עם הליכים בירוקרטים שונים, ביניהם הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה. לא מעטים המקרים בהם עיזבון המנוח כולל כספים בבנקים, דירות וכו', אולם היורשים או הנהנים על פי הצוואה אינם יכולים להשתמש בכספים או להעביר את הדירה על שמם בטאבו, עד אשר יוציאו צו ירושה או צו קיום צוואה. צווים אלה נועדו לתת תוקף משפטי לחלוקת עזבונו של המנוח.

מה ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה?

כאשר אדם נפטר, מבחינים בין שני מצבים בהם יורשיו זכאים לרשת את נכסיו: המצב האחד הוא כאשר המנוח הותיר צוואה, אז יחולק העיזבון בהתאם לכתוב בצוואה (למעט מקרים בהם ניתן לפסול את הצוואה, או נערכה צוואה נוספת ועליהם נרחיב במאמר נפרד), המצב השני הוא כאשר המנוח לא הותיר צוואה, אז יחולק העיזבון בהתאם לחוק הירושה.

איך יודעים אם המנוח כתב צוואה?

היה וליורשים לא ידוע אם המנוח ערך בחייו צוואה, מומלץ לחפש במסמכיו של המנוח. אם לא נמצאה צוואה, יש לפנות לרשם הירושה, ולבדוק אם המנוח הפקיד אצלו צוואה. החוק אינו מחייב את מי שעורך צוואה להפקידה אצל הרשם, אולם ההפקדה חוסכת ליורשים זמן ומונעת חוסר ודאות. היה והמנוח לא הפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה, מומלץ לפנות לעורכי הדין איתם היה המנוח בקשר בימי חייו, ולבקש מידע האם המנוח ערך אצלם צוואה והאם יש בידם עותק.

איך מוציאים צו לקיום צוואה?

הדרך לקבלת צו קיום צוואה בנויה ממספר שלבים: חתימה על בקשה למתן צו קיום צוואה אצל עו"ד שמתמחה בכך וכן מתן ייפוי כח. שימו לב, עורך הדין יבקש מכם את הצוואה המקורית ואת תעודת פטירה של המנוח אותה מוציאים במשרד הפנים. כמו כן, עורך הדין ישלח לשאר היורשים על פי הצוואה הודעה על כך שמוגשת בקשה לצו קיום צוואה. נוסף על כך, יש לשלם אגרת צו קיום צוואה אשר כיום עומדת על כ- 501 ₪ וכן אגרת פרסום בסך 130 ₪.

עורך הדין יגיש את הבקשה ואת שאר המסמכים אשר צוינו לעיל, בארבעה העתקים לרשם הירושה, אשר יערוך בדיקה האם הוגשו בקשות נוספות בעניינו של המנוח, האם המנוח הפקיד צוואה אצל הרשם וכו'. רשם הירושה יעביר עותק מהבקשה לאפוטרופוס הכללי לצורך קבלת עמדתו. כמו כן, הוא יפרסם בעיתון יומי את דבר הבקשה למתן צו קיום צוואתו של המנוח, וכל אדם המתנגד לצוואה יכול להגיש לרשם הירושה התנגדות למתן צו קיום הצוואה בתוך 14 יום מיום הפרסום. במקרה שמוגשת התנגדות, הרשם יעביר את הבקשה ואת ההתנגדות לבית המשפט לענייני משפחה אשר ידון בעניין.

היה והאפוטרופוס הכללי סבור שאין להתערב בהליכים ובמידה ולא הוגשו התנגדויות, יתקבל צו לקיום צוואת המנוח, ונוכל לממש את העיזבון.

מהו צו ירושה?

צו ירושה הוא צו משפטי מטעם הרשם לענייני ירושה, המסדיר את חלוקת העזבון של נפטר שלא ערך צוואה.צו ירושה אינו מפרט את אופן חלוקת הרכוש לפרטיו, אלא מכריע בסוגיית זכויות הירושה ויורשיו של הנפטר על פי אחוזים בהתאם למעגל היורשים כפי שמפורט בחוק הירושה. כמו בבקשה לצו קיום צוואה, גם כאן יש לפנות לעו"ד המתמחה בעניין, והוא יגיש לרשם לענייני ירושה בקשה, אליה יצורפו יפוי כח, תעודת פטירה, הודעה ליורשים, העתקי תשלום אגרה לצו ירושה ואגרת פרסום. גם כאן תעבור הבקשה לאפוטרופוס הכללי אשר יתן את עמדתו, והבקשה תפורסם בעיתון יומי. היה ולא יוגשו התנגדויות והאפוטרופוס הכללי יקבע כי אין להתערב בהליכים, יתקבל צו הירושה.

דרך נוספת- פניה לבית דין רבני

דרך נוספת, יותר מהירה אולם פחות שכיחה להוצאת צו קיום צוואה או צו ירושה, הינה פניה לאחד מבתי הדין הדתיים. אולם במקרה כזה על כל היורשים או הנהנים על פי הצוואה לחתום על טופס הסכמה לסמכות שיפוט בית הדין הרבני. כמו כן, במקרה ובוחרים לפנות לבית הדין, יתקיים בבית הדין דיון בנוכחות כל היורשים ושני עדים גברים אשר הכירו את המנוח ואת היורשים. לאחר שבית הדין חוקר את היורשים והעדים, ובהעדר מניעה על פי דין, ניתן צו קיום צוואה או צו ירושה, בהתאם לנסיבות העניין.

מטבע הדברים קיימים הבדלים ניכרים בין הוצאת הצו אצל רשם הירושה לבין הוצאת הצו בבית דין רבני. זאת לאור העובדה כי בניגוד לרשם לענייני הירושה, אשר מסתמך על עקרונות המשפט האזרחי, הרי שבית הדין הרבני מסתמך על עקרונות ההלכה והדת היהודית, עובדה המובילה לעיתים להבדלים בין שני הגופים ובתוצאות הצו, למשל בזכויות הירושה של ידועים בציבור.

תמי פפיסמדוב, עו"ד ממשרד כהן פפיסמדוב, הכותבת הינה עו"ד המתמחה בענייני משפחה וירושה

(אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי)


אינדקס נותני שירות
בחר אזור ועיר בארץ
חיפוש חופשי

הכתבות הנצפות ביותר

ניקוי ותחזוקת קברים

ניקוי ותחזוקת קברים

מצוקת מקומות הקבורה בישראל

מצוקת מקומות הקבורה בישראל

לרשימת הכתבות המלאה לחץ כאן

הכתבות הנצפות ביותר

משפחות שכולות בזמן מלחמה – כל דרכי ההתמודדות עם האבל, הזכויות, המענקים והתמיכה

לצד ההתמודדות הנפשית בתור הורים, בני זוג, משפחה וחברים, פעמים רבות אובדן של אדם קרוב משמעו אובדן של הכנסה ופגיעה ביכולת לעבוד ולכלכל את המשפחה. במצבים חמורים, יתכן מאוד וגם נאלצתם להתפנות מביתכם, מה שמקשה על האובדן אף יותר. בעקבות זאת, המדינה מציעה מגוון של מערכי סיוע ותמיכה במקרים מעין אלו. ראשית, ניתן לפנות ישירות אל ביטוח לאומי באמצעות קו חירום לסיוע למשפחות שכולות, שמספרו 02-6269999 או לחמ"ל משפחות שכולות בטלפון 053-7471412.

אלמנים ואלמנות, שימו לב: תביעה לקצבת שאירים מומלץ להגיש לא יאוחר מ-12 חודשים מיום הפטירה של בן /בת זוגכם

אלמנות ואלמנים רבים אינם מודעים לזכאותם לקבל קצבת שאירים מביטוח לאומי. הקצבה מוגדרת, יחד עם קצבת ילדים וקצבת זקנה, "קצבה אוניברסלית", החלה על כלל האזרחים, ללא הבדל מעמד או הכנסה

לרשימת הטיפים המלאה לחץ כאן
© כל הזכויות שמורות
האתר הוקם על ידי ארטוויז'ן בע"מ באמצעות מערכת ה-Truppo