מנהגי השבעה

מנהגי השבעה

המסורת היהודית הציבה הלכות ומנהגים לאחר פטירה

מנהגי השבעה

 

"וַיַּעַל יוֹסֵף, לִקְבֹּר אֶת-אָבִיו... וַיָּבֹאוּ עַד-גֹּרֶן הָאָטָד, אֲשֶׁר בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן, וַיִּסְפְּדוּ-שָׁם, מִסְפֵּד גָּדוֹל וְכָבֵד מְאֹד; וַיַּעַשׂ לְאָבִיו אֵבֶל, שִׁבְעַת יָמִים" (בראשית, נ'. 7 - 10)

 

המסורת היהודית הציבה הלכות ומנהגים שונים לאחר פטירתו של קרוב כשהידועה שבהם היא תקופת השבעה. ימי האבלות הראשונים שנמשכים כשבוע, כאבלו של יוסף על יעקב אביו. לא בכדי נקבע כי תקופה זו תארך שבעה ימים, המספר 7 הוא בעל משמעות סמלית עמוקה במסורת היהודית וראו לשם כך את שבעת הימים בשבוע, שבעת ימי הבריאה, שבעת ימי שמחה לאחר חתונה ועוד.

 

מנהגי שבעה

 

לשבעה חשיבות רבה, הן באפשרות שהיא נותנת לחלוק כבוד אחרון למנוח והן מבחינת היכולת של הקרובים לאבלים לנחם ולהשתתף בצער המשפחה. במהלך השבעה נהוגות מסורות ונורמות שונות ורבים מאמצים לכל הפחות את חלקם, שכן הן מבטאות צער, אבל וחיבור שורשי למסורות העבר.

 

למעשה, מצוות ניחום אבלים מתחילה רק ביומה השלישי של השבעה, כאשר היומיים הראשונים נועדו להתייחדות האבלים עם עצמם ולנשיאת יגונם בפרטיות המשפחה. נהוג להותיר את דלת הכניסה לבית פתוחה לאורך ימי השבעה, זאת כאות למנחמים שהם מוזמנים להיכנס ולא יהיה בכך טרדה עבור האבלים. מנהג מוכר נוסף הוא הימנעות מברכות שלום לאבלים, לא ביציאה ולא בכניסה מהבית בו נערכת השבעה.

 

בנוסף קיימים המנהגים הבאים:

 

·        סעודת הבראה: עם שובה של המשפחה מבית הקברות, מוגשת להם על ידי המנחמים סעודת הבראה בה נאכלים מאכלים עגולים כמו עדשים, כעכים וביצים כסימן למעגל החיים.

 

·        איסור הנאה: באיסורים אלו נכללים רחצה, תספורת וגילוח, החלפת בגדים וכביסה, סיכה (משחות קוסמטיות ואיפור), יחסי אישות, יציאה מהבית והשתתפות בשמחות. יש שנוהגים גם להימנע מאכילת בשר ושתיית יין.

 

·        איסור מלאכה: נהוג שלאורך כל השבעה האבלים נמנעים ממלאכה ועבודה ומקבלים את כל אלו מהמבקרים, שבדרך זו מנסים להקל על קרובי הנפטר.

 

·        לבוש: בזמן השבעה רבים נוהגים ללבוש את אותם הבגדים שנעשתה בהם הקריעה בעת הקבורה ולהימנע מלבישת בגדי מגוהצים או חדשים.

 

·        נרות נשמה: יש שנוהגים להדליק נר נשמה החל משעת הפטירה ולאורך כל ימי השבעה.

 

·        תפילה: רבים נוהגים לארגן תפילה בבית האבלים על מנת לאפשר להם לומר קדיש במניין.

 

·        שבעה בשבת: השבת אומנם אינה מפסיקה את השבעה (שלא כמו חגים מסוימים), אך לא מתאבלים בה. לקראת כניסת השבת האבלים מתקלחים, מתלבשים בבגדים נקיים ויוצאים מביתם. עם זאת, מנהגי אבלות שבתוך הבית, כמו אי קיום יחסי אישות, ממשיכים גם במהלך השבת.

 

 

אינדקס נותני שירות
בחר אזור ועיר בארץ
חיפוש חופשי

הכתבות הנצפות ביותר

ניקוי ותחזוקת קברים

ניקוי ותחזוקת קברים

מצוקת מקומות הקבורה בישראל

מצוקת מקומות הקבורה בישראל

לרשימת הכתבות המלאה לחץ כאן

הכתבות הנצפות ביותר

משפחות שכולות בזמן מלחמה – כל דרכי ההתמודדות עם האבל, הזכויות, המענקים והתמיכה

לצד ההתמודדות הנפשית בתור הורים, בני זוג, משפחה וחברים, פעמים רבות אובדן של אדם קרוב משמעו אובדן של הכנסה ופגיעה ביכולת לעבוד ולכלכל את המשפחה. במצבים חמורים, יתכן מאוד וגם נאלצתם להתפנות מביתכם, מה שמקשה על האובדן אף יותר. בעקבות זאת, המדינה מציעה מגוון של מערכי סיוע ותמיכה במקרים מעין אלו. ראשית, ניתן לפנות ישירות אל ביטוח לאומי באמצעות קו חירום לסיוע למשפחות שכולות, שמספרו 02-6269999 או לחמ"ל משפחות שכולות בטלפון 053-7471412.

אלמנים ואלמנות, שימו לב: תביעה לקצבת שאירים מומלץ להגיש לא יאוחר מ-12 חודשים מיום הפטירה של בן /בת זוגכם

אלמנות ואלמנים רבים אינם מודעים לזכאותם לקבל קצבת שאירים מביטוח לאומי. הקצבה מוגדרת, יחד עם קצבת ילדים וקצבת זקנה, "קצבה אוניברסלית", החלה על כלל האזרחים, ללא הבדל מעמד או הכנסה

לרשימת הטיפים המלאה לחץ כאן
© כל הזכויות שמורות
האתר הוקם על ידי ארטוויז'ן בע"מ באמצעות מערכת ה-Truppo