כיצד מונעים הקפאת חשבון בנק משותף לאחר פטירה של אחד השותפים?
קרובי משפחה רבים, ובכלל זה בני זוג, הורים וילדים, אחים - מנהלים חשבון בנק משותף. בעבר, מרבית הבנקים נהגו להחתים במקרה של חשבון משותף על סעיף "אריכות ימים", זאת במטרה להבטיח את פעילותו הסדירה של החשבון במקרה של מות אחד מבעלי החשבון המשותף. כיום, פעמים רבות הבקשה מגיעה מהשותפים עצמם, זאת על מנת שאם ילך אחד מהם חס וחלילה לעולמו, יוכל השותף השני להמשיך ולפעול בחשבון. במידה ולא חתמתם על סעיף כזה, חשבון הבנק עלול להיחסם בפני השותף שנותר בחיים, וזאת עד למתן צו ירושה או צו קיום צוואה. אין צורך לציין, כי מדובר בעוגמת נפש גדולה, שמתווספת על הקושי שחווים ממילא בשל ההתמודדות עם האבל והאובדן.
אמנם חתימה על סעיף "אריכות ימים", יכולה למנוע הקפאה של חשבון הבנק המשותף בעקבות פטירה של אחד השותפים, אבל חשוב לדעת, שחתימה על סעיף "אריכות ימים" איננה גוברת על צו ירושה או צו קיום צוואה. מטרת הסעיף היא להגן על האינטרסים של הבנק, ולהבטיח את פעילותו הסדירה של החשבון במקרה של מות אחד מבעלי החשבון המשותף, אך אין בו כדי להגדיר כי השותף הנותר בחיים זכאי כעת לכל הכספים המצויים בחשבון, והוא אינו מסדיר את זכויות השותפים על הירושה. המשמעות היא שאם, למשל, בצעתם פעילות בניירות ערך ובחסכונות, ו/או משכתם כספים ונכסים, אתם עלולים להיתבע להחזירם, בהתאם לצו הירושה.
לעיתים, הבנק מקשה גם על זוגות אשר חתמו ביניהם על סעיף "אריכות ימים", וזאת כאשר חלף זמן רב ממועד החתימה על הסעיף או מסיבות אחרות. לכן מומלץ לברר בבנק לגבי הסעיף ומשמעותו, ואף לקבל ייעוץ משפטי בתחום. בנוסף, במידה ואתם מחזיקים בחשבון בנק משותף, וחלפו שנים רבות מאז החתימה על הסעיף, אולי כדאי לחדש את החתימה, על מנת שתוקפה לא יפקע.